به گزارش ایلنا، احسان توکل جزو آن دسته از موزیسینهای جوان ایرانی است که تحصیلات آکادمیک خود را در زمینه موسیقی در خارج از ایران (اوکراین) انجام داده و فعالیتهای حرفهایاش را در اروپا ادامه میدهد. طی روزهای گذشته آثاری از احسان توکل، آهنگساز ایرانی مقیم اوکراین در دو فستیوال موسیقی این کشور به اجرا درآمده است.
در ادامه چکیدهای از گفتگوی خبرنگار ایلنا با وی را پیرامون موضوعات مختلفی چون "وضعیت سطح شنیداری مردم ایران"، "ابتذال ذائقه موسیقایی ایرانیها"، "تفاوت شوکهکننده هزینههای کنسرت در ایران با اروپا"، "رشد چشمگیر موسیقی در مشهد"، "ضرورت آموزش موسیقی در مدارس" آمده است
استعدادهای فوق العاده و ولع و تشنگی که مشهد در زمینه موسیقی داشت باعث پیشرفت سریع موسیقی در این شهر شد
این موزیسین درباره فضای موسیقی در اواخر دهه هفتاد عنوان کرد:
"در سال 1379 که من وارد دانشگاه فردوسی مشهد شدم فضا برای فعالیت در زمینه موسیقی مانند الان نبود. ما در یک مجتمعی که "سوله فرهنگی!" نام داشت جمع میشدیم و من واقعا نمیدانم چرا چنین نامی برای آنجا انتخاب کرده بودند.بعدها نامش را به مجمع کانونهای فرهنگی هنری تغییر دادند. حدود 10 نفر دانشجو بودیم که در آنجا با هم ساز میزدیم درکلاسهایی بدون سیستم گرمایی و اجراهایی را در مراسم مختلف دانشگاه برگزار میکردیم. در آن زمان هنوز آموزشگاه موسیقی رسما وجود نداشت. جهاد دانشگاهی تنها مکان آموزش موسیقی بود. من و دوستانم درکانون موسیقی دانشگاه فردوسی مشهد سعی کردیم کلاسهای موسیقی راهاندازی کنیم در این راستا از اساتید موسیقی که در مشهد بودند برای تدریس دعوت میکردیم که با هزینهای اندک به دانشجویان موسیقی درس بدهند."
"فضای موسیقی در آن زمان بسیار تشنه بود و همه برایشان جالب بود بتوانند موسیقی کار کنند. ولعی وجود داشت که باعث شد موسیقی بسیار سریع در مشهد رشد کند. همین الان با وجود مخالفتهایی که با موسیقی در مشهد وجود دارد به جرات میتوانم بگویم مشهد یکی از شهرهای بسیار فعال ایران در زمینه موسیقی محسوب میشود. در کشورمان امروزه مشهد یکی از قطبهای موسیقی محسوب میشود و بسیاری از موزیسینهایی که حتی در تهران مشغول فعالیت هستند از خطه خراسان و همچنین شهر مشهد برخاستهاند. این ولعی که وجود داشت چنان باعث پیشرفت در زمینه موسیقی شد که تنها در زمینه موسیقی سنتی امروز شاید بیش از 6 گروه رسمی موسیقی فقط در خود شهر مشهد داریم. همچنین در زمینه موسیقی پاپ، راک، ارکسترال و سایر گونهها و ژانرهای موسیقی نیز گروههای بسیاری در مشهد و خراسان مشغول فعالیت هستند. به جرات میتوانم بگویم فضا در مشهد به کلی تغییر کرده و گروههایی که تشکیل شدهاند با تلاش بسیار زیادی فعالیت میکنند و کارشان را به پیش میبرند. اینطور که شنیدم ما در مشهد حتی دو ارکستر داریم که آثار ایرانی اجرا میکنند. مثلا ارکستر صبا به سرپرستی آقای برقی که ویلنیست و کمانچهنواز خوبی هستند و در مشهد فعالیت میکنند. فعالیت چنین ارکستری با این محدودیتها واقعا قابل تقدیر است. من 8 سال است که از ایران دور هستم اما اخباری که از مشهد دارم نشان میدهد این شهر در زمینه موسیقی بسیار پویا و فعال است."
در کشوری که هنر در آن منع شود قطعا خشونت طلوع خواهد کرد/ نود درصد ایرانیها مبتذلترین موسیقیها را برای شنیدن انتخاب میکنند
"فضای کار موسیقی در اوکراین با ایران قابل مقایسه نیست. در اینجا اگر من هر روزی اراده کنم که یک سالن را برای برگزاری کنسرت بگیرم با هیچ محدودیتی روبرو نیستم و ظرف مدت چند ساعت میتوانم چنین کاری را انجام بدهم. ولی زمانی که من خودم در دانشگاه فردوسی مشهد بودم و دوستانی نزد من میآمدند تا کمکشان کنیم که در دانشگاه برای دانشجویان کنسرت برگزار کنند من مدتها گرفتار کاغذبازی می شدم؛ از تهیه مجوز بخش فرهنگی، مجوز سالن، مجوز حراست، نامهنگاری برای تامین امنیت اجرا، دادن تعهدهای متعدد برای اینکه تضمین کنیم در چنین اجرایی مشکلی پیش نخواهد آمد!!! این همه مشکل برای یک اجرای بسیار ساده در سالنهایی که از نظر آکوستیکی بسیار نامناسب بودند وجود داشت و ما حتی باید سیستم صوتی را هم خودمان اجاره میکردیم. اما در اوکراین برای برگزاری کنسرت و ارائه موسیقی اصلا چنین محدودیتهایی وجود ندارد. این پروسه برای اجرای موسیقی میتواند در درازمدت آسیبهای جدی به دنبال داشته باشد؛ به خصوص در زمینه موسیقی جدی و موسیقی باکیفیت بالا اگر محدودیتها باعث انتشار و اجرای آن شود مشکلات جدیتری را در جامعه موسیقی به دنبال خواهد داشت."
"باید مراقب باشیم چون من اعتقاد دارم در کشوری که هنر در آن منع شود خشونت در آنجا طلوع خواهد کرد. شاید یکی از دلایلی که باعث شده تا ما احساس کنیم در جامعهمان خشونت بیشتر شده همین باشد و آنگونه که باید و شاید به هنر و زیبایی و فعالیتهای روحی ارزش نمیگذاریم. هم اکنون در کشور ما اکثریت اجراهایی که وجود دارد مربوط به موسیقیهای پاپیولار است و به نظر میرسد بقیه گونههای موسیقی حذف شدهاند یا در حال حذف شدن هستند و این قابل پیشبینی بود که ما در ایران به اینجا میرسیم. اولین و اصلیترین وظیفهای که حاکمان هر سرزمینی در برابر مردمشان دارند مسئله آموزش است. آموزش صحیح باعث میشود مردم از نظر فکری، بینش و دانش ارتقاء پیدا کنند. متاسفانه ما در دوران مدرسه تنها آموزش هنری که با آن قرار بود تربیت شویم خوشنویسی بود که آن هم به صورت بسیار محدود و سطحی و بی کیفیت انجام می شد. ما هیچ آموزش دیگری در زمینه هنر و موسیقی نداشتیم که شنیدارمان و دیدارمان تربیت شود."
"همه میگویند رسالت هنر، صلح است و هنر باعث میشود خشونت در جامعه کمتر شود؛ همچنین هنر باعث ارتقای روح انسان میشود، اما سئوال اینجاست که در دوران مدرسه، کدامیک از اصول هنر برای ما توضیح داده شده است؟ چرا باید انتظار داشته باشیم که اکثریت جامعه به سمت موسیقی مبتذل سوق پیدا نکند؟ مگر چه آموزشی در مدارس به دانشآموزان ارائه دادهایم که انتظار داریم گوش تربیتشدهای داشته باشند و موسیقی خوب را تشخیص بدهند؟ شما میتوانید تحقیقی انجام بدهید و برای عده مشخصی در یک جامعه آماری، دو نوع موسیقی پخش کنید و نظرشان را بپرسید؛ مثل یک قطعه از بتهون و یکی از مبتذلترین قطعات ممکن را برای مردم پخش کنید و بپرسید کدامیک از این موسیقیها را تمایل دارند بشنوند؟ من به جرات میگویم 90 درصد مردم کشورمان همان مبتذلترین قطعه ممکن را انتخاب خواهند کرد؛ البته این انتخاب هم بسیار طبیعی است چون آموزشی برای تربیت شنیداری مردم وجود نداشته است. مردم فقط میخواهند چیزی گوش کنند که گوششان پر باشد. اما این را باید متوجه باشیم وقتی که آموزش نباشد و آن بخش از جامعه که هنر والا را ارائه میدهد به حاشیه رانده شود و از بین برود در آن جامعه قطعا خشونت رواج پیدا خواهد کرد."
در یک کنسرت موسیقی چه اتفاق ناگواری میتواند بیافتد؟
"این موزیسین همچنین درباره کنسرتی که بوچلی در اوکراین داشت، گفت: «چندی قبل آندره بوچلی برای برگزاری کنسرت به اوکراین آمده بود و یکی از دوستان من هم در گروه کر ایشان میخواند. دهها هزار نفر در کنسرت ایشان که در یک استادیوم فوتبال برگزار میشد حضور پیدا کردند و هیچ مشکل خاصی پیش نیامد. واقعا در یک کنسرت موسیقی چه اتفاق ناگواری میتواند بیافتد؟ باور کنید شعور مخاطبان به قدری است که اتفاقی هم روی بدهد خودشان پیش از هر نیروی دیگری جلوی هر اتفاقی را می گیرند"
قیمت 200 هزار تومانی بلیت کنسرت در ایران شوکه کننده است
"این موزیسین ایرانی مقیم اوکراین درباره قیمت بلیتهای کنسرت و هزینههای اجاره سالنهای کنسرت گفت: «شنیدهام که هزینه اجاره سالن کنسرت در ایران تا 40 میلیون تومان هم میرسد آن هم سالنهایی که متعلق به ارگانهایی مانند شهرداری و سایر نهادها هستند. این واقعا غیر قابل باور است؛ ببینید مردم مالیات پرداخت میکنند و ضمن اینکه پول حاصل از درآمد نفت نیز که آن هم جزو بیتالمال محسوب میشود وجود دارد. در قبال این مالیات و پول نفت یا همان بیت المال نهادهایی مانند شهرداریها و وزارت ارشاد و سایر سازمانهای دولتی وظیفه دارند خدماتی ارائه کنند که تمام طبقات جامعه بتوانند از آنها استفاده کنند نه اینکه کنسرت تبدیل به محصولی شود که فقط طبقه مرفه جامعه از آن استفاده کنند."
"چند روز قبل یک پیانیست در شهر لوو از من خواست تا با مسئول فیلارمونی خارکوف صحبت کنم تا او در اینجا کنسرتی داشته باشد. من با مسئول مربوطه صحبت کردم و به من گفتند ایشان رزومهاش را بفرستد و در اولین فرصتی که سالن خالی باشد میتواند به اینجا بیاید و کنسرتش را برگزار کند. سالن، تبلیغات و بلیتفروشی را انجام میدهد و در زمینه مسائل مالی نیز هر مقداری که بلیتفروشی انجام شود درصدی را به عنوان سهم سالن مشخص میکنند. این معمولا روالی است که در تمام دنیا وجود دارد. البته سالنهای موزه ها یا دانشگاه یا حتی کافیشاپها را میتوان معمولا به صورت رایگان نیز برای کنسرت دریافت کرد."
"حدود دو سال قبل یکی از دوستان من در خصوص برگزاری کنسرت در یک سالن 400 نفره در دانشگاه در اینجا برایش اقدام کنم به خاطر دارم بعد مکاتبه ، به پول ایران آن سالن را برای هر ساعت 50 هزارتومان اجاره کردم. البته من نمی دانم الان هزینه مثلا سالنی مانند تالار رودکی با حدود 200 نفر گنجایش چند میلیون تومان است؟ من قیمتهایی از هزینههای برگزاری کنسرت و قیمت بلیتها در ایران میشنوم که واقعا برایم حیرت انگیز است. اصلا به هیچ عنوان قیمت بلیت کنسرتهای امروز در ایران با آن زمانی که من به اوکراین آمدم قابل مقایسه نیست.8 سال و این همه تغییر ؟! حتی شنیدهام که قیمت بلیتها تا 200 هزار تومان هم رسیده است و این واقعا شوکه کننده است."
منبع: خبرگزاری ایلنا